Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Ε'




Προσδιορισμός των κύριων τακτικών στρατηγικών
ΕΠΙΘΕΣΗ
=============================================================
Αποφυγή αντιπάλου:Η ενέργεια αποφυγής του αντιπάλου με τρέξιμο, είτε στον ελευθέριο χώρο είτε πραγματοποιώντας μια παραπλανητική κίνηση ώστε να δεχθεί τη μπάλα.
Επίθεση απ’ όλη την ομάδα: μια δυναμική, επιθετική πράξη στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός παικτών ώστε να χρησιμοποιήσουν όλο το γήπεδο για να δημιουργήσουν κενούς χώρους (και στα πλάγια και στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου).
Κίνηση δίχως τη μπάλα: Δημιουργία χώρου για τους συμπαίκτες με τρέξιμο στον ελεύθερο χώρο, με παραπλανητικό τρέξιμο κτλ.
Τριγωνικό Παιχνίδι: Παιχνίδι με συμμετοχή 3-4 παικτών όπου 2-3 παίκτες αυτόματα δίνουν βοήθεια στον κάτοχο της μπάλας εμπρός του ή πίσω του, δεξιά & αριστερά.
Παιχνίδι “κατοχής” :διατήρηση κατοχής της μπάλας με μεταφορά του παιχνιδιού από τα αριστερά στα δεξιά και αντίστροφα
Αλλαγή ρυθμού :επιτάχυνση ή επιβράδυνση του παιχνιδιού (η μεταφορά της μπάλας) με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών και τακτικών ενεργειών.
Αλλαγή παιχνιδιού: Αλλαγή της περιοχής παιχνιδιού με μεγάλη πάσα σε άλλη Πλευρά του γηπέδου στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που παιζόταν μέχρι τώρα.
Παραπλάνηση του αντιπάλου: Ο Παίκτης με τη μπάλα κατευθύνεται προς τον αντίπαλο ώστε να τον δελεάσει να κάνει τακλιν, μετά τον αποφεύγει με τρίπλα ή με πάσα.
Παιχνίδι με στήριξη :Η ενέργεια στην οποία ακολουθούμε τον κάτοχο της μπάλας ώστε να του δώσουμε ένα στήριγμα .
Αλλαγές θέσης: Αλλαγές θέσης ή ζώνης με άλλους παίκτες.
Παραπλανητικό τρέξιμο: Τρέξιμο στο χώρο για να δημιουργήσουμε σύγχυση στην άμυνα, αλλά όχι με στόχο να δεχθούμε τη μπάλα(με αυτό τον τρόπο σκόπιμα δημιουργούμε χώρο για ένα συμπαίκτη μας).
Τρέξιμο “ονerlap”: δημιουργία αριθμητικής υπεροχής στο άκρα με τρέξιμο πίσω από τη πλάτη ενός συμπαίκτη (δημιουργία κατάστασης 2 με 1)
Παίκτης “piνot”: ο παίκτης που συνήθως Παίζει με πλάτη στην αντίπαλη εστία όταν δέχεται τη μπάλα και μετά τη μεταβιβάζει σε παίκτες που τον στηρίζουν.
-------------------------------------------------------------------------------------
Προσδιορισμός των κύριων τακτικών στρατηγικών
ΑΜΥΝΑ
=============================================================
Μαρκάρισμα: Η αμυντική διάταξη χρησιμοποιείται από τους παίκτες ώστε να προλάβουν τους αντιπάλους τους η να διεκδικήσουν τη μπάλα.
Πρόβλεψη: αμυντική Θέση όπου η ενέργεια των αντιπάλων έχει προβλεφθεί και η άμυνα τοποθετείται ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή. Επανάκτηση των θέσεων: Μετά από μια επιθετική πράξη όλη η ομάδα ή κάθε παίκτης ατομικά επιστρέφουν στις αρχικές αμυντικές θέσεις.
«Κλείσιμο» χώρων: αφήνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο ανάμεσα στις γραμμές με επιστροφή όλων των παικτών.
Παράλληλη Κίνηση: Κίνηση όλη της ομάδας ή μιας γραμμής στο πλάτος του γηπέδου αλλά παραμένει συμπαγής
Φραγή: της περιοχής δυναμική τοποθέτηση παικτών σε αυτή τη περιοχή για να την «φράξουμε»
Πίεση: εμποδίζουμε ή περικυκλώνουμε τους αντιπάλους για να επανακτήσουμε την κατοχή της μπάλας.
Πίεση στην επίθεση - Πίεση στην άμυνα: οι ζώνες δράσης όπου οι παίκτες ασκούν πίεση.
Αμοιβαία κάλυψη: η τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο ώστε να βοηθούν τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης καλύπτεται από άλλον
Πυραμιδική αμυντική διάταξη: Τριγωνική αμυντική διάταξη για αντιμετώπιση του κάτοχου της μπάλας
Επίπεδο διάταξης: Επίπεδη ή διαγώνια Θέση κάλυψης σε συνάρτηση με το που βρίσκεται η μπάλα, χρησιμοποιείται από τους αμυντικούς ή τους παίκτες του Κέντρου.
Αντιμετώπιση του αντιπάλου: κίνηση απ’ ευθείας στον κάτοχο της μπάλας με προσπάθεια αναχαιτίσουμε την ενέργειά του, αναγκάζοντας τον να παίξει τη μπάλα ή να τον κατευθύνουμε σε μια περιοχή που θα βοηθήσει την άμυνα να οργανωθεί.
Τάκλιν: Μονομαχία με προσπάθεια να αποσπάσουμε τη μπάλα από τον αντίπαλο.

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Δ'



Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗ
---------------------------------------
ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (4,5)
Ο κεντρικός αμυντικός πρέπει να διαθέτει καλή οπτική του γηπέδου, να παίζει τη μπάλα με ακρίβεια και ταχύτητα, να επεμβαίνει έγκαιρα όταν υπάρχει κίνδυνος, να καλύπτει τους κενούς χώρους, να προβλέπει τις φάσεις και φυσικά να μπορεί να μαρκάρει τον αντίπαλο επιθετικό στον αέρα ή στο 1 με 1, με ή χωρίς την μπάλα.

ΠΛΑΓΙΟΙ ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ (2,3)
Στηρίζουν αντίστοιχα τον κεντρικό αμυντικό στη δόμηση της άμυνας. Πρέπει να γνωρίζει πότε να απομακρύνεται για να δεχτεί πάσα και πότε να προωθείται με την μπάλα όταν αυτό είναι ωφέλιμο από άποψη τακτικής. Στις αμυντικές φάσεις πρέπει να είναι ικανός στο μαν του μαν και να διακρίνει πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή που πρέπει να βγεί στην επίθεση ή να κρατήσει τη θέση του.

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ (8)
Ο παίκτης αυτός θα πρέπει να διαθέτει ταχύτητα και καλή τεχνική και τακτική κατάρτιση. Γίνεται ο πέμπτος αμυντικός όταν η μπάλα κατεβαίνει από τους αντιπάλους στην περιοχή που εκείνος καλύπτει. Πρέπει να είναι σε θέση να κινείται και να καλύπτει πλευρικά τους 6 και 11, αξιοποιώντας τους έτσι στον επιθετικό τομέα περισσότερο για τις ικανότητές τους στη διείσδυση χωρίς μπάλα ή στην τεχνική ικανότητα της ντρίμπλας.

ΔΕΞΙΟΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΜΕΣΟΣ (6,11)
Παίκτες που πρέπει να έχουν καλή αντοχή, καλή τεχνική κατάρτιση και αίσθηση του χώρου. Στα αμυντικά τους καθήκοντα πρέπει να συνεργάζονται πολύ καλά με τον πλάγιο μπακ της πτέρυγάς τους και να αλληλοκαλύπτονται κλείνοντας τους κενούς χώρους.
Θα πρέπει να είναι ικανοί στις αλλαγές παιχνιδιού, στη μεγάλη πάσα και να εκμεταλλεύονται τις κινήσεις των επιθετικών της ομάδας.


ΔΕΞΙΟΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΜΕΣΟΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ (7,10)

Οι μεσοεπιθετικοί παίκτες στις αμυντικές φάσεις πρέπει να μπορούν να καλύπτουν μεγαλύτερο χώρο, όταν η τακτική το απαιτεί, έτσι ώστε να καλύπτουν τους κοντινούς τους συμπαίκτες (6 ή 2,11 ή 3). Κατά την επίθεση, θα πρέπει να είναι ικανοί στην ντρίμπλα, στις σέντρες, στις κάθετες πάσες και να παίρνουν πρωτοβουλίες για να δημιουργούνται συνδυασμοί με τους συμπαίκτες τους.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ (9)
Η ταχύτητα, η κάλυψη της μπάλας , η ακρίβεια της πάσας και η ικανότητα σκοραρίσματος διακρίνουν αυτόν τον παίχτη. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μπάλα με την πλάτη στο τέρμα και δεχόμενος πίεση από τον αντίπαλο να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τους μεσοεπιθετικούς ή τους μέσους.
Επίσης πρέπει να είναι καλός στο 1-εναντίον-1 μέχρι το σουτ στο τέρμα. Πρέπει με τις κινήσεις του να δημιουργεί τους κατάλληλους κενούς χώρους για τον αριστερό και τον δεξιό μεσοεπιθετικό.

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Γ'





Δομή της Επιθετικής Διάταξης:
Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τον χώρο ευθύνης του κάθε ποδοσφαιριστή που ορίζεται με διαδρόμους και τον κύριο χώρο ευθύνης ανάλογα με την θέση του στην επιθετική λειτουργία.
Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε τις θέσεις των παικτών όταν θέλουμε να αναπτυχθούμε.
Για να λειτουργούν σωστά τα επιθετικά τρίγωνα θα πρέπει οι παίχτες 7 και 10 να μην αφήνουν μεγάλα κενά με τον 9 και τους 6 και 11 και να έχουν την στήριξη των 2 και 3 αντίστοιχα.
Το σύστημα μετατρέπεται 4-3-3 και έτσι έχουμε πλάτος και στην επίθεση.
Οι δύο παίχτες 7 και 10 λειτουργούν ως μεσοεπιθετικοί ,έχοντας έτσι μεταβλητό ρόλο.
Ανάλογα τον σχηματισμό της αντίπαλης ομάδας με λίμπερο ή άμυνα ζώνης η επιθετική τριπλέτα μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Β'





Η Δομή της Αμυντικής Διάταξης:


Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε τον χώρο ευθύνης του κάθε ποδοσφαιριστή που ορίζεται με διαδρόμους και τον κύριο χώρο ευθύνης ανάλογα με την θέση του στην αμυντική λειτουργία.
Στην δεύτερη εικόνα βλέπουμε τις θέσεις των παικτών όταν δεν έχουμε την μπάλα.
Για να λειτουργούν σωστά τα αμυντικά τρίγωνα θα πρέπει οι παίχτες 6 και 11 να μην αφήνουν μεγάλα κενά με τον 8 και οι 7 και 10 να καλύπτουν τις πλευρές δίνοντας στήριξη στους 2 και 3 αντίστοιχα.
Το σύστημα μετατρέπεται 4-5-1 και έτσι έχουμε πλάτος και βάθος στην άμυνα.
Σε αυτήν την διάταξη έχουμε ενισχυμένο κέντρο με αποτέλεσμα να αναγκάζουμε τον αντίπαλο να παίξει απο τα πλάγια.

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Α'



Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε μια δομή της διάταξης για το σύστημα 4-3-2-1.
Ένα σύστημα το οποίο αν ο κάθε παίχτης γνωρίζει και μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της θέσης του είναι επιτυχής. Στην διάταξη αυτή θα μπορούσαμε να πούμε πως οι παίχτες κλειδιά είναι οι παίκτες του άξονα και ειδικά ο κεντρικός αμυντικός χαφ (Νο8)και ο επιθετικός(Νο9).
Ο αμυντικός χαφ πρέπει να είναι καλός στην πίεση του αντιπάλου, στον χειρισμό της μπάλας, ακριβής στις πάσες του και στην καθοδήγηση της ομάδας. Πρέπει επίσης να είναι καλός κεφαλοσφαιριστής.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καλού επιθετικού είναι η ταχύτητα, η κάλυψη της μπάλας , η ακρίβεια της πάσας και η ικανότητα μεγάλης διάρκειας απόδοσης. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μπάλα με την πλάτη στο τέρμα και δεχόμενος πίεση από τον αντίπαλο να είναι ικανός στο 1-εναντίον-1 μέχρι το σουτ στο τέρμα. Πρέπει με τις κινήσεις του να δημιουργεί τους κατάλληλους κενούς χώρους για τον αριστερό (Νο10) και τον δεξιό μεσοεπιθετικό(Νο7).
Σε γενικές γραμμές τώρα, η ζώνη των πέντε κεντρικών παιχτών (Νο6,7,8,10,11)μετά την ανάκτηση της μπάλας θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση και στους υπάρχοντες κενούς χώρους.
Η συμπεριφορά των αμυντικών παιχτών(Νο2,3,4,5) στην άμυνα ζώνης δεν διαφέρει από άλλα παρόμοια συστήματα.
Παρακάτω, απο τα σχήματα και τις περιγραφές, θα δούμε τις περιπτώσεις τοποθέτησης και συμπεριφοράς στον επιθετικό και αμυντικό τομέα και μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συστήματος 4-3-2-1 σε άμυνα και επίθεση.
Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης είναι η συνεχής επανάληψη της τακτικής στην προπόνηση, για την αυτοματοποίηση των κινήσεων.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

Βασικές Αρχές της Προπόνησης.

Δείτε την ανάλογη παρουσίαση απο εδώ :

Στο επόμενο ερώτημα απαντήστε Ναι.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Οκτώ εναντίον οκτώ της γρήγορης μετάβασης



Τετράγωνο δύο ομάδων μακριά σε μια περιορισμένη περιοχή.
Ο στόχος είναι να κρατηθεί η μπάλα από την άλλη ομάδα και το αποτέλεσμα με τη διάβαση της μπάλας στον τερματοφύλακα.
Δώστε τους περιορισμούς σε πόσες επαφές και τα περάσματα που μπάλα μπορεί να περαστεί στον τερματοφύλακα.
Μετακίνηση της μπάλας/Μετακίνηση στο διάστημα με και χωρίς τη μπάλα/Ακριβής στη διάβαση και τη λήψη/Γρήγορη μετάβαση.

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ - Πίσω Κίνηση



Ο παίκτης επιτιθέμενος (σε αυτήν την περίπτωση ο μπλε παίκτης) προσφέρεται για να υπερασπίσει τον κίτρινο παίκτη, οι άλλοι τρεις αμυντικοί πιέζουν δημιουργώντας ένα αμυντικό τρίγωνο στην ισχυρή πλευρά του χώρου.
Ο κίτρινος παίκτης, στενεύει τον χώρο φτάνοντας πιο κοντά στο αμυντικό τρίγωνο
Κυκλοφορία του παίκτη/Συντονισμός / Ταχύτητα/ Ευκινησία/Θέση σώματος /Επικοινωνία

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ 2



Οι παίκτες είναι χωρισμένοι σε δυο γκρουπ και υπάρχουν και δυο σταθεροί παίκτες έξω από την περιοχή
1.πάσα διαγώνια στον ακραίο
2.πάσα διαγώνια στον παίκτη το κεντρικό που κάνει κίνηση
3.αυτός πάσα πίσω και κίνηση μέσα στην περιοχή
4.ο παίκτης που πήρε την μπάλα ανοίγει στο παίκτη που έχει κινηθεί κατά μήκος της γραμμής και τρέχει προς την περιοχή.
5.σέντρα στους 3 παίκτες που έχουν κινηθεί μέσα στην περιοχή
(ΕΠΕΞΗΓΗΣΕΙΣ: ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ –ΜΕ ΜΑΥΡΟ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΚΤΗ)

ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΑΓΙΑ



Οι παίκτες παίρνουν θέση όπως στο σχήμα
1.Ο κεντρικός παίκτης έχει μπάλα, και κάνει μια κάθετη πάσα
2.επιστροφή της μπάλας πίσω, και κίνηση μέσα στην περιοχή
3.άνοιγμα μεγάλη πάσα στα πλάγια
4.οδήγημα της μπάλας και σέντρα
5.σουτ στην εστία
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μια από τα δεξιά μια από τα αριστερά
τα γκρουπ είναι σταθερά και αλλάζουν μετά από συγκεκριμένες επαναλήψεις

Άσκηση για σούτ



Οι παίκτες χωρίζονται σε 3 γκρουπ όπως στο σχήμα
1.η μπάλα είναι στον παίκτη στην τελική γραμμή, και κάνει μια πάσα κοντινή πλάγια
2.ο παίκτης επιστρέφει την μπάλα πίσω
3.μεγάλη πάσα απέναντι
4.πάσα με μία πλάγια
5.άνοιγμα για σουτ
6.σουτ στην εστία
(κυκλική εναλλαγή των παικτών, το ίδιο και από την άλλη πλευρά)

Διδασκαλία του οδηγήματος της μπάλας στην ηλικία των 8-10 χρονών






ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Περιγραφή: Σε ένα γήπεδο 30Χ20μ. κάθε παίκτης και μπάλα κάνει οδήγημα της μπάλας οδηγώντας την με όλα τα μέρη των κάτω άκρων κ την σόλα κάνοντας τους πρώτα μια επίδειξη. Διάρκεια : 3’
Στην συνέχεια βάζουμε 10 κώνους σε απόσταση 10μ. σε 5 σειρές με κάθε κώνο και παίκτη με μια μπάλα. Οι απέναντι παίκτες ξεκινούν οδήγημα της μπάλας με όποιον τρόπο θέλουν προς την αντίθετη κατεύθυνση κ στη μέση της διαδρομής με μία παθητική προσποίηση αποφεύγουν τον άλλον παίκτη. Τα γυρίσματα γίνονται πίσω από τον κώνο ή με πάτημα της μπάλας. Διάρκεια : 3’
Κατόπιν τους χωρίζουμε μέσα στο γήπεδο που είχαμε φτιάξει σε 5 ζευγάρια με μια μπάλα με τον έναν πίσω από τον άλλον. Ο μπροστινός οδηγεί την μπάλα κ ο πίσω αρχίζει να τον παρενοχλεί ενεργητικά για να την πάρει οπότε και αλλάζουν ρόλους. Κατόπιν η άσκηση δυσκολεύει με τους παίκτες να βρίσκονται τώρα πρόσωπο με πρόσωπο κάνοντας μια μικρή ντρίπλα. Διάρκεια : 3’
Τέλος σε γήπεδο 40Χ30μ. βάζουμε 6 μικρά τερματάκια μέσα σε αυτό και παίζουμε παιχνίδι με την λογική του παίκτη να κάνει πάντα οδήγησης της μπάλας περνώντας μέσα από αυτά για να μετρήσει το γκολ
Διάρκεια : 10’
Μεθοδική : Επισημάνουμε συνεχώς και παρατηρούμε τους παίκτες:
να έχουν χαλαρό το σώμα και τα χέρια,
να μην τους φεύγει η μπάλα και την κυνηγούν, να έχουν το κεφάλι ψηλά και να κοιτούν μπροστά, να ελέγχουν με την άκρη των ματιών την μπάλα και τον χώρο.
Ζητάμε τον καλό ρυθμό σε κάθε άσκηση και παρατηρούμε κ διορθώνουμε τους παίκτες έναν-έναν.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εργαλεία : 10 παίκτες, 10 μπάλες, 10 διαχωριστικά , 20 κώνοι
ΤΕΧΝΙΚΗ : οδήγηση της μπάλας με όλα τα μέρη της άκριας του ποδιού , ντρίπλα, προσποίηση.
ΑΝΤΙΛΗΨΗ : Σωστά αγγίγματα της μπάλας και έλεγχος του χώρου, έλεγχος του παίκτη που ακολουθεί από πίσω

Διδασκαλία του Overlapping σε παίκτες ηλικίας 11-12 χρόνων






ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Περιγραφή:

1.Αφού εξηγήσουμε τι σημαίνει το overlapping και που το χρησιμοποιούμε συνήθως, κάνουμε μία μικρή επίδειξη και στην συνέχεια χωρίζουμε τους παίκτες σε ζευγάρι και μία μπάλα κάνοντας το overlapping κατά μήκος του γηπέδου όπως στο σχήμα1.Παραλλαγή μπορεί να γίνει και με 3 παίκτες ξεκινώντας την άσκηση από τον μεσαίο.
Διάρκεια : 3’


2.Δύο πεντάδες σε σχήμα ρόμβου με την μπάλα να ξεκινά από τον πρώτο παίκτη της διπλής θέσης όπως φαίνεται στο σχήμα2. Εδώ έχουμε το overlapping με πάσα τρίτου παίκτη. Οι κόκκινοι παραμένουν πάντα σταθεροί και τους αλλάζουμε μετά από κάθε 2 επαναλήψεις.
Διάρκεια : 3’

3.Περνάμε στο μισό γήπεδο με Τ/φ και βάζουμε από 2 αμυντικούς της κάθε ομάδας, ένας στο κάθε δοκάρι, με μπάλα στον ένα παίκτη από τους δύο πρώτους που δουλεύουν αρχικά.
Απέναντι υπάρχουν οι άλλοι έξι χωρισμένοι σε δύο (2) τριάδες με την διάταξη που δείχνει το σχ.3. Πρώτα από αριστερά ο αμυντικός κάνει μεγάλη μπαλιά στον κεντρώο επιθετικό και μαζί με τον αμυντικό του άλλου δοκαριού βγαίνουν παθητικά για να κάνουν άμυνα. Ο κεντρώος μεταβιβάζει στον πλαϊνό συμπαίκτη του και κάνει overlapping. Ο πλαϊνός πασάρει στον φόρ και κάνει κίνηση στο 1ο δοκάρι. Ο φόρ πασάρει στον παίκτη που κάνει το overlapping και κινείται στο 2ο δοκάρι. Γίνεται σέντρα ή πάσα για γκολ.
Προσέχουμε το offside.
Κατόπιν δουλεύουν οι άλλοι από δεξιά (Τ/φ, αμυντ. Επιθ.) ή αν θέλουμε τους αλλάζουμε και θέσεις.( Ο φορ στην θέση του πλαϊνού, ο πλαϊνός στου κεντρώου & ο κεντρώος φορ).
Αφού το δουλέψουμε και από την άλλη μεριά τότε ζητάμε από τους αμυντικούς να γίνουν πιο ενεργητικοί.
Μπορούμε να ζητήσουμε και τον αμυντικό προσανατολισμό σε περίπτωση αποτυχίας του overlapping.
Διάρκεια : 5’

4.Παιχνίδι 4:4 με 2 ουδέτερους και 2 Τ/φ με χωρισμένο το γήπεδο σε 3 ζώνες όπως στο σχ.4. Κυκλοφορία της μπάλας από τους 4 σε σχήμα ρόμβου και για να μετρήσει το γκολ θα πρέπει να γίνει πρώτα το overlapping με τον ουδέτερο να μπαίνει μέσα και ουδέτερος γίνεται αυτός που κάνει το overlapping .
Αλλάζουμε και πλευρά στους ουδέτερους.
Μεθοδική : ο ουδέτερος να λειτουργήσει γρήγορα και συγχρονισμένα, το offside ισχύει, πάντα ρόμβος και εναλλαγή ταχύτητας μετά την πάσα
Διάρκεια : 15’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εργαλεία : 10 παίκτες & 2 Τ/φ, 10 μπάλες, 10 διαχωριστικά , κώνοι

ΟΔΗΓΙΕΣ – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ :
Πάσα, κοντρόλ, κατοχή της μπάλας, προσφορά -ξεμαρκάρισμα, σουτ, συνεργασίες 1-2, overlapping
ΑΝΤΙΛΗΨΗ :
Έλεγχος του χώρου, συγχρονισμός κινήσεων, σύνδεση με τον ουδέτερο την κατάλληλη στιγμή, προσοχή στο offside
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :
Με τον παίκτη που κάνει τον ουδέτερο και μεταξύ τους οπτικά ή λεκτικά

Παιχνίδι κατοχής 3+1:3 με έναν (1) ουδέτερο παίκτη στο κέντρο του γηπέδου



ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Παιχνίδι κατοχής 3+1:3 με έναν (1)
ουδέτερο παίκτη στο κέντρο του
γηπέδου διαστάσεων 35 Χ 25 μ.

Περιγραφή: Η ομάδα (Α) αμύνεται
στο μισό του γηπέδου στην αρχή παθητικά. Η ομάδα (Β) προσπαθεί
κάνοντας διάφορες συνεργασίες και με την βοήθεια του ουδέτερου που κινείται πάντα πάνω στην γραμμή του κέντρου να ξεπεράσει το εμπόδιο των παικτών και να πετύχει τέρμα σταματώντας την μπάλα στην πίσω γραμμή της άμυνας της ομάδας (Α). Αν η (Β) πετύχει γκολ ή αν χάσει την μπάλα τότε επιστρέφει σχετικά γρήγορα στην άμυνα της κ αλλάζουν οι ρόλοι.
Όταν γίνει κατανοητό ζητάω περισσότερη πίεση και καλύτερο ρυθμό μετά από το παράγγελμα μου.
Ζητάω να δω : Αλλαγή θέσεων, ξεμαρκαρίσματα, overlapping, 1-2,
κατοχή με ρυθμό, πρέσινγκ.
Μεθοδική : Κάθε 3’ αλλαγή του ουδέτερου, 2-3 επαφές της μπάλας, το γκολ μετράει σταματώντας την μπάλα στην πίσω γραμμή της άμυνας της ομάδας που αμύνεται

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Εργαλεία : 7 παίκτες, 5 μπάλες, διαχωριστικά 3 χρωμάτων , κώνοι

Διάρκεια: 3’

ΟΔΗΓΙΕΣ – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ : πάσες με το εσωτερικό συρτά, καλές υποδοχές, ντρίπλα

ΑΝΤΙΛΗΨΗ : Σύνδεση με τον ουδέτερο παίκτη την κατάλληλη στιγμή, γρήγορη εναλλαγή συμπεριφοράς από επιθετικός σε αμυντικός.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : Παικτών μεταξύ τους & παικτών με τον ουδέτερο