Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Α'



Στο παραπάνω σχήμα βλέπουμε μια δομή της διάταξης για το σύστημα 4-3-2-1.
Ένα σύστημα το οποίο αν ο κάθε παίχτης γνωρίζει και μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της θέσης του είναι επιτυχής. Στην διάταξη αυτή θα μπορούσαμε να πούμε πως οι παίχτες κλειδιά είναι οι παίκτες του άξονα και ειδικά ο κεντρικός αμυντικός χαφ (Νο8)και ο επιθετικός(Νο9).
Ο αμυντικός χαφ πρέπει να είναι καλός στην πίεση του αντιπάλου, στον χειρισμό της μπάλας, ακριβής στις πάσες του και στην καθοδήγηση της ομάδας. Πρέπει επίσης να είναι καλός κεφαλοσφαιριστής.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του καλού επιθετικού είναι η ταχύτητα, η κάλυψη της μπάλας , η ακρίβεια της πάσας και η ικανότητα μεγάλης διάρκειας απόδοσης. Πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μπάλα με την πλάτη στο τέρμα και δεχόμενος πίεση από τον αντίπαλο να είναι ικανός στο 1-εναντίον-1 μέχρι το σουτ στο τέρμα. Πρέπει με τις κινήσεις του να δημιουργεί τους κατάλληλους κενούς χώρους για τον αριστερό (Νο10) και τον δεξιό μεσοεπιθετικό(Νο7).
Σε γενικές γραμμές τώρα, η ζώνη των πέντε κεντρικών παιχτών (Νο6,7,8,10,11)μετά την ανάκτηση της μπάλας θα πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα στην αντεπίθεση και στους υπάρχοντες κενούς χώρους.
Η συμπεριφορά των αμυντικών παιχτών(Νο2,3,4,5) στην άμυνα ζώνης δεν διαφέρει από άλλα παρόμοια συστήματα.
Παρακάτω, απο τα σχήματα και τις περιγραφές, θα δούμε τις περιπτώσεις τοποθέτησης και συμπεριφοράς στον επιθετικό και αμυντικό τομέα και μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του συστήματος 4-3-2-1 σε άμυνα και επίθεση.
Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος εκμάθησης είναι η συνεχής επανάληψη της τακτικής στην προπόνηση, για την αυτοματοποίηση των κινήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: