Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Το Σύστημα (Διάταξη) 4-3-2-1 - Μέρος Ε'




Προσδιορισμός των κύριων τακτικών στρατηγικών
ΕΠΙΘΕΣΗ
=============================================================
Αποφυγή αντιπάλου:Η ενέργεια αποφυγής του αντιπάλου με τρέξιμο, είτε στον ελευθέριο χώρο είτε πραγματοποιώντας μια παραπλανητική κίνηση ώστε να δεχθεί τη μπάλα.
Επίθεση απ’ όλη την ομάδα: μια δυναμική, επιθετική πράξη στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός παικτών ώστε να χρησιμοποιήσουν όλο το γήπεδο για να δημιουργήσουν κενούς χώρους (και στα πλάγια και στην αμυντική γραμμή του αντιπάλου).
Κίνηση δίχως τη μπάλα: Δημιουργία χώρου για τους συμπαίκτες με τρέξιμο στον ελεύθερο χώρο, με παραπλανητικό τρέξιμο κτλ.
Τριγωνικό Παιχνίδι: Παιχνίδι με συμμετοχή 3-4 παικτών όπου 2-3 παίκτες αυτόματα δίνουν βοήθεια στον κάτοχο της μπάλας εμπρός του ή πίσω του, δεξιά & αριστερά.
Παιχνίδι “κατοχής” :διατήρηση κατοχής της μπάλας με μεταφορά του παιχνιδιού από τα αριστερά στα δεξιά και αντίστροφα
Αλλαγή ρυθμού :επιτάχυνση ή επιβράδυνση του παιχνιδιού (η μεταφορά της μπάλας) με τη χρήση εξειδικευμένων τεχνικών και τακτικών ενεργειών.
Αλλαγή παιχνιδιού: Αλλαγή της περιοχής παιχνιδιού με μεγάλη πάσα σε άλλη Πλευρά του γηπέδου στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που παιζόταν μέχρι τώρα.
Παραπλάνηση του αντιπάλου: Ο Παίκτης με τη μπάλα κατευθύνεται προς τον αντίπαλο ώστε να τον δελεάσει να κάνει τακλιν, μετά τον αποφεύγει με τρίπλα ή με πάσα.
Παιχνίδι με στήριξη :Η ενέργεια στην οποία ακολουθούμε τον κάτοχο της μπάλας ώστε να του δώσουμε ένα στήριγμα .
Αλλαγές θέσης: Αλλαγές θέσης ή ζώνης με άλλους παίκτες.
Παραπλανητικό τρέξιμο: Τρέξιμο στο χώρο για να δημιουργήσουμε σύγχυση στην άμυνα, αλλά όχι με στόχο να δεχθούμε τη μπάλα(με αυτό τον τρόπο σκόπιμα δημιουργούμε χώρο για ένα συμπαίκτη μας).
Τρέξιμο “ονerlap”: δημιουργία αριθμητικής υπεροχής στο άκρα με τρέξιμο πίσω από τη πλάτη ενός συμπαίκτη (δημιουργία κατάστασης 2 με 1)
Παίκτης “piνot”: ο παίκτης που συνήθως Παίζει με πλάτη στην αντίπαλη εστία όταν δέχεται τη μπάλα και μετά τη μεταβιβάζει σε παίκτες που τον στηρίζουν.
-------------------------------------------------------------------------------------
Προσδιορισμός των κύριων τακτικών στρατηγικών
ΑΜΥΝΑ
=============================================================
Μαρκάρισμα: Η αμυντική διάταξη χρησιμοποιείται από τους παίκτες ώστε να προλάβουν τους αντιπάλους τους η να διεκδικήσουν τη μπάλα.
Πρόβλεψη: αμυντική Θέση όπου η ενέργεια των αντιπάλων έχει προβλεφθεί και η άμυνα τοποθετείται ώστε να ανταποκριθεί σε αυτή. Επανάκτηση των θέσεων: Μετά από μια επιθετική πράξη όλη η ομάδα ή κάθε παίκτης ατομικά επιστρέφουν στις αρχικές αμυντικές θέσεις.
«Κλείσιμο» χώρων: αφήνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο ανάμεσα στις γραμμές με επιστροφή όλων των παικτών.
Παράλληλη Κίνηση: Κίνηση όλη της ομάδας ή μιας γραμμής στο πλάτος του γηπέδου αλλά παραμένει συμπαγής
Φραγή: της περιοχής δυναμική τοποθέτηση παικτών σε αυτή τη περιοχή για να την «φράξουμε»
Πίεση: εμποδίζουμε ή περικυκλώνουμε τους αντιπάλους για να επανακτήσουμε την κατοχή της μπάλας.
Πίεση στην επίθεση - Πίεση στην άμυνα: οι ζώνες δράσης όπου οι παίκτες ασκούν πίεση.
Αμοιβαία κάλυψη: η τοποθέτηση των παικτών στο γήπεδο ώστε να βοηθούν τους συμπαίκτες τους. Κάθε παίκτης καλύπτεται από άλλον
Πυραμιδική αμυντική διάταξη: Τριγωνική αμυντική διάταξη για αντιμετώπιση του κάτοχου της μπάλας
Επίπεδο διάταξης: Επίπεδη ή διαγώνια Θέση κάλυψης σε συνάρτηση με το που βρίσκεται η μπάλα, χρησιμοποιείται από τους αμυντικούς ή τους παίκτες του Κέντρου.
Αντιμετώπιση του αντιπάλου: κίνηση απ’ ευθείας στον κάτοχο της μπάλας με προσπάθεια αναχαιτίσουμε την ενέργειά του, αναγκάζοντας τον να παίξει τη μπάλα ή να τον κατευθύνουμε σε μια περιοχή που θα βοηθήσει την άμυνα να οργανωθεί.
Τάκλιν: Μονομαχία με προσπάθεια να αποσπάσουμε τη μπάλα από τον αντίπαλο.

1 σχόλιο:

Vasilis είπε...

Καλησπέρα
χάρηκα πολύ που ανακάλυψα το blog σου. Είναι πολύ ενδιαφέρον και σου εύχομαι καλό κουράγιο για να συνεχίζεις....Έχω και εγώ κάτι παρόμοιο, ίσως να το έχεις δει www.vpsocccercoach.blogspot.com και πραγματικά πιστεύω αυτό που αναφέρω: ''οι γνώσεις και οι εμπειρίες πρέπει να μοιράζονται''. Θα ήθελα να σου στείλω το σχολιάκι σε email αλλά δεν βρήκα το δικό σου. Μπορείς να διαγράψεις το σχολιάκι αλλά αν θες στείλε μου το email σου. Το δικό μου είναι vvpapadakis@yahoo.gr-υπάρχει και στο blog- και πραγματικά είναι χρήσιμο να φαίνεται καθώς έτσι αναπτύσονται συζητήσεις με θέματα προπονητικής, που θεωρρώ πολύ σημαντικό.Επίσης, θεωρρώ πολύ σημαντικό να σχολιάζονται οι αναρτήσεις, να εκφράζονται απορίες και διαφωνίες ή υποδείξεις για να βελτιωνόμαστε όλοι.
Βασίλης Παπαδάκης