Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Διδασκαλία του Overlapping σε παίκτες ηλικίας 11-12 χρόνων






ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ - ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
Περιγραφή:

1.Αφού εξηγήσουμε τι σημαίνει το overlapping και που το χρησιμοποιούμε συνήθως, κάνουμε μία μικρή επίδειξη και στην συνέχεια χωρίζουμε τους παίκτες σε ζευγάρι και μία μπάλα κάνοντας το overlapping κατά μήκος του γηπέδου όπως στο σχήμα1.Παραλλαγή μπορεί να γίνει και με 3 παίκτες ξεκινώντας την άσκηση από τον μεσαίο.
Διάρκεια : 3’


2.Δύο πεντάδες σε σχήμα ρόμβου με την μπάλα να ξεκινά από τον πρώτο παίκτη της διπλής θέσης όπως φαίνεται στο σχήμα2. Εδώ έχουμε το overlapping με πάσα τρίτου παίκτη. Οι κόκκινοι παραμένουν πάντα σταθεροί και τους αλλάζουμε μετά από κάθε 2 επαναλήψεις.
Διάρκεια : 3’

3.Περνάμε στο μισό γήπεδο με Τ/φ και βάζουμε από 2 αμυντικούς της κάθε ομάδας, ένας στο κάθε δοκάρι, με μπάλα στον ένα παίκτη από τους δύο πρώτους που δουλεύουν αρχικά.
Απέναντι υπάρχουν οι άλλοι έξι χωρισμένοι σε δύο (2) τριάδες με την διάταξη που δείχνει το σχ.3. Πρώτα από αριστερά ο αμυντικός κάνει μεγάλη μπαλιά στον κεντρώο επιθετικό και μαζί με τον αμυντικό του άλλου δοκαριού βγαίνουν παθητικά για να κάνουν άμυνα. Ο κεντρώος μεταβιβάζει στον πλαϊνό συμπαίκτη του και κάνει overlapping. Ο πλαϊνός πασάρει στον φόρ και κάνει κίνηση στο 1ο δοκάρι. Ο φόρ πασάρει στον παίκτη που κάνει το overlapping και κινείται στο 2ο δοκάρι. Γίνεται σέντρα ή πάσα για γκολ.
Προσέχουμε το offside.
Κατόπιν δουλεύουν οι άλλοι από δεξιά (Τ/φ, αμυντ. Επιθ.) ή αν θέλουμε τους αλλάζουμε και θέσεις.( Ο φορ στην θέση του πλαϊνού, ο πλαϊνός στου κεντρώου & ο κεντρώος φορ).
Αφού το δουλέψουμε και από την άλλη μεριά τότε ζητάμε από τους αμυντικούς να γίνουν πιο ενεργητικοί.
Μπορούμε να ζητήσουμε και τον αμυντικό προσανατολισμό σε περίπτωση αποτυχίας του overlapping.
Διάρκεια : 5’

4.Παιχνίδι 4:4 με 2 ουδέτερους και 2 Τ/φ με χωρισμένο το γήπεδο σε 3 ζώνες όπως στο σχ.4. Κυκλοφορία της μπάλας από τους 4 σε σχήμα ρόμβου και για να μετρήσει το γκολ θα πρέπει να γίνει πρώτα το overlapping με τον ουδέτερο να μπαίνει μέσα και ουδέτερος γίνεται αυτός που κάνει το overlapping .
Αλλάζουμε και πλευρά στους ουδέτερους.
Μεθοδική : ο ουδέτερος να λειτουργήσει γρήγορα και συγχρονισμένα, το offside ισχύει, πάντα ρόμβος και εναλλαγή ταχύτητας μετά την πάσα
Διάρκεια : 15’

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Εργαλεία : 10 παίκτες & 2 Τ/φ, 10 μπάλες, 10 διαχωριστικά , κώνοι

ΟΔΗΓΙΕΣ – ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ - ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ :
Πάσα, κοντρόλ, κατοχή της μπάλας, προσφορά -ξεμαρκάρισμα, σουτ, συνεργασίες 1-2, overlapping
ΑΝΤΙΛΗΨΗ :
Έλεγχος του χώρου, συγχρονισμός κινήσεων, σύνδεση με τον ουδέτερο την κατάλληλη στιγμή, προσοχή στο offside
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ :
Με τον παίκτη που κάνει τον ουδέτερο και μεταξύ τους οπτικά ή λεκτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: